Bestandsopmaak uitgelegd
Digitaal of offset drukken?
Uw ontwerp is klaar en kan gedrukt worden, maar hoe?
Er zijn twee mogelijkheden:
1. Digitaal drukken
Deze druktechniek is vergelijkbaar met printen, maar dan in een hele hoge kwaliteit. Het voordeel van deze techniek is dat er heel snel en zonder voorbereidingen afdrukken gemaakt kunnen worden. Bijna net zo eenvoudig als dat u zelf een printje kunt maken thuis. Het nadeel is dat digitaal drukken relatief duur is per afdruk. Hierdoor is deze techniek vooral geschikt voor kleine oplagen drukwerk, oplagen die supersnel gereed dienen te zijn of voor oplagen met veel variabele data.
Digitaal drukwerk wordt altijd gedrukt in CMYK. PMS-kleuren zijn hierbij niet mogelijk.
+ Digitaal rotatiedruk.
Dit is een nieuwe techniek waarvan het proces vergelijkbaar is met digitaal drukken, echter komt het papier vanaf een rol. Deze techniek wordt veel toegepast voor bijvoorbeeld het printen van etiketten op rol. Hierbij zijn ook variabele data mogelijk.

2. Offset drukken
Dit is de conventionele druktechniek waarbij eerst drukplaten gemaakt moeten worden. Offset drukwerk is geschikt voor grote oplagen drukwerk, omdat de prijs per afdruk erg laag is. U heeft voorafgaand wel de kosten voor het maken van de drukplaten, vandaar dat deze techniek niet geschikt is voor kleine oplagen.
Om extra voordelig drukwerk te kunnen produceren, verzamelt TVE Group gelijksoortige orders en worden deze slim gecombineerd in het drukproces. Zo kan er enorm op de opstartkosten per order bespaard worden en kan TVE Group zeer voordelig offset drukwerk produceren. Maatwerk opdrachten in speciale (PMS) kleuren of op afwijkende papiersoorten zijn op aanvraag mogelijk.
+ Offset rotatiedruk.
Dit is dezelfde druktechniek als bij offset drukken, maar dan komt het papier vanaf een rol in plaats van vellen. Hierdoor kan het drukwerk met een nog grotere snelheid geproduceerd worden waardoor de stuksprijs lager is.
Offset rotatiedruk wordt gebruikt bij het drukken van bijvoorbeeld dagbladen (kranten), maar ook bij hele grote volume’s folders of brochure's.
Papiersoorten, u ziet door de bomen het bos niet meer
Over bossen gesproken; wist u dat al het papier wat TVE Group verwerkt het FSC keurmerk heeft en dus afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen?
Er zijn nogal wat verschillende papiersoorten, hierbij een globaal overzicht van de basisgroepen;
Houtvrij Offset (HVO)
Dit is het standaard papier, vergelijkbaar met het papier wat u thuis in uw printer heeft liggen. Deze papiersoort is goed beschrijfbaar, verkrijgbaar in verschillende dikten en wordt voornamelijk gebruikt voor huisstijltoepassingen zoals briefpapier, enveloppen en formulieren.
Gesatineerd MC
Oftwel gesatineerd Machine Coated. Dit is gewalst papier met een licht glanzend oppervlakte. Deze papiersoort is niet beschrijfbaar, verkrijgbaar in verschillende dikten en wordt voornamelijk gebruikt voor promotiedrukwerk zoals posters, flyers en folders.
Maco/Silk of Mat MC
Dit is dezelfde papiersoort als gesatineerd MC, maar dan met een matte of een half matte afwerking. Deze papiersoort is niet beschrijfbaar, verkrijgbaar in verschillende diktenen wordt voornamelijk gebruikt voor promotiedrukwerk zoals posters, flyers en folders. Maar ook voor bijvoorbeeld het drukken van visitekaartjes. Anno 2022 is mat de trend.
Specials
Zoals diverse gerecyclede papiersoorten, papiersoorten met speciale afwerkingen zoals metallic etc.
.jpg)
Afwerking van uw drukwerk
Standaard wordt uw drukwerk niet “luxe afgewerkt”, maar indien gewenst is dit natuurlijk wel mogelijk. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een laminaat-afwerking. Dan wordt er een flinterdun plastic laagje over het drukwerk aangebracht. Hierdoor krijgt het drukwerk een matte of juist een glossy uitstraling en is dit goed beschermd.
Relatief nieuw is Soft-touch laminaat. De naam zegt het al: dit matte laminaat heeft een zijdezacht gevoel. Hierdoor ziet uw drukwerk er mooi uit en voelt dit ook nog eens heel prettig.
Zoekt u iets exclusiefs? Dan kan TVE Group uw drukwerk ook afwerken met bijvoorbeeld goud-, brons- of zilverfolie of met extra dikke Spot-UV. Met Spot-UV lak kunt u delen van uw ontwerp glanzend maken terwijl de rest matte wordt afgewerkt. Met de combinatie matte/glans kunt u hele luxe en creatieve effecten maken.